Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft bekendgemaakt dat het vanaf 1 januari 2015 geen tijdelijke publiciteitsborden meer toestaat langs gewestwegen. CD&V Kasterlee vindt dit een spijtige beslissing omdat in onze gemeente veel verenigingen hun openbare activiteiten zoals toneelvoorstellingen, kermissen, fuiven, muziekoptredens of kwissen op deze manier bekend maken. Tot nu mochten langs alle wegen op ons grondgebied, twee weken voor ze plaatsvinden, evenementen worden aangekondigd op borden van maximaal 1 m².

Voortaan zal dit dus door de wegbeheerder niet meer toegestaan worden langsheen de volgende gewestwegen

· Retiesebaan

· Lichtaartsebaan (van de grens met Turnhout tot aan de Noord-Zuidlaan)

· Noord-Zuidlaan

· Pastorijstraat

· Lichtaartsebaan

· Kasterleesteenweg

· Leistraat

· Poederleesteenweg

· Herentalsesteenweg.

Op uitdrukkelijke vraag van het CD&V partijbestuur is de voorbije weken bij AWV aangedrongen op een meer verenigingsvriendelijks standpunt. Maar het standpunt bleef ongewijzigd.

Langsheen de gemeentewegen (zoals Tielensteenweg, Geelsebaan of Gierlesteenweg) verandert er echter niets. Daar mogen ook na 1 januari 2015 nog tijdelijke publiciteitsborden worden geplaatst die voldoen aan de regels vastgelegd in het UGP en die tijdig zijn aangevraagd bij het evenementenloket. Maar voortaan moet dit evenementenloket dus uitleggen dat er andere regels gelden langs gewest- en gemeentewegen. "Voor de verenigingen is dat behoorlijk verwarrend," zegt burgemeester Ward Kennes.

In 2015 gaat het gemeentebestuur 3 digitale lichtkranten plaatsen, een in elke deelgemeente. "We gaan nu onderzoeken hoe en in welke mate we die ook kunnen openstellen voor erkende verenigingen om hun publieke evenementen aan te kondigen" aldus burgemeester Kennes.